Wat je moet weten als je stage gaat lopen


In de stageperiode komt er veel bij kijken.

Om ervoor te zorgen dat je behalve een leuke en leerrijke stageperiode tegemoet gaat, maar ook dat je de nodige taken, afspraken en werkzaamheden goed afrondt, worden aan jou begeleiders toegewezen van zowel de school als van het stagebedrijf. Volg de aanwijzingen van je begeleiders, en aarzel ook niet om hen te raadplegen bij onduidelijkheden of als je ergens mee zit.

Hieronder wordt er ingegaan op de belangrijke administratieve onderwerpen die te maken hebben met de stage. Als er na het lezen hiervan, nog steeds onduidelijkheden zijn, neem dan contact op met je school-stagebegeleider.

01

Erkend Stagebedrijf


Is het bedrijf nog niet erkend?
Laat het zich alsnog erkennen (accrediteren) via SBB.

Een stagebedrijf moet geaccrediteerd zijn als leerbedrijf door SBB (de landelijke brancheorganisatie voor o.a. IT opleidingen).
Dit betekent dat het bedrijf erkend moet zijn om stagestudenten te mogen en te kunnen begeleiden tijdens de stageperiode, wat inhoudt dat de werkzaamheden in het bedrijf voldoende moeten aansluiten bij de inhoud van de opleiding en dat er ook adequate begeleiding voor de stagiaire aanwezig is.

Indien een bedrijf niet geaccrediteerd is, kan er bij dit bedrijf dus ook geen stage gelopen worden.
Is jouw stagebedrijf nog niet geaccrediteerd, dan kan dit nog altijd door het bedrijf aangevraagd worden. Volgens de procedure zal SBB na de aanmelding zelf contact opnemen met het stagebedrijf, waarna er op afspraak een consulent van SBB zal langskomen om te onderzoeken of er voldaan kan worden aan de voorwaarden van een erkend leerbedrijf. De aanvraag en het verkrijgen van de erkenning hoeft in principe niet langer te duren dan twee weken.

02

Aanmelding van de stage


Meld hier je stage aan.

Nadat je een stageplek hebt gevonden, moet dit eerst goed geadministreerd worden.
Om dit te kunnen, moet dan ook allereerst het stage-aanmeldingsformulier goed en correct ingevuld worden. Doe dit zorgvuldig en weloverwogen, om vertragingen te voorkomen.
Pas na een correcte aanmelding kunnen de administratieve processen in gang gezet worden en kan bijvoorbeeld het stagecontract opgesteld worden dat binnen twee weken naar je e-mailadres van school wordt gestuurd.

03

Het stagecontract


Het stagecontract is een wettelijke overeenkomst tussen de school en het stagebedrijf waarin verschillende afspraken worden vastgelegd.
Het stagecontract kan pas opgesteld worden als het betreffende bedrijf geaccrediteerd is. In de praktijk wordt het bedrijf de ruimte gegeven om een accreditatie aan te vragen en wordt er dan ook gewacht met het opstellen van het stagecontract totdat dit geregeld is. In principe kan je pas na de ondertekening van dit stagecontract beginnen met de stage. Tussen het stagebedrijf, de stagiaire en de opleiding wordt er in dit contract een overeenkomst afgesloten voor de duur van de stage met inachtneming van een aangegeven maximaal aantal uren.

Belangrijkste punten van het stagecontract:

  • De stagiaire is verplicht bedrijfsinformatie als strikt vertrouwelijk te behandelen.
  • De opleiding verzekert een stagiaire tegen eventuele schade die hij/zij aanricht tijdens de stage (Aansprakelijkheidsverzekering). Let op: het gebruik van vervoersmiddelen van het stagebedrijf wordt niet gedekt in deze verzekering.
  • De opleiding verzekert een stagiaire tegen ongevallen gedurende de stageperiode (Ongevallenverzekering).
  • Het stagebedrijf zal de stagiaire een werkplek en de nodige begeleiding bieden.

Het stagebedrijf zal de stagiaire een werkplek en de nodige begeleiding bieden. Het contract mag niet gewijzigd worden, en moet na het ondertekenen door jezelf en het stagebedrijf nog vóór de aanvang van je stage teruggestuurd worden naar de schooladministratie. Het ondertekenen mag ook digitaal gebeuren.

Je kunt het stagecontract per e-mail sturen naar Onderwijsservice-TI@regiocollege.nl

Je kunt ervoor kiezen om het contract per post te versturen naar onderstaand adres

Regio College
t.a.v. Deelnemersadministratie
Antwoordnummer 1475
1500 WC Zaandam

Je kunt het contract persoonlijk inleveren op school bij de adminstratie (kamer A.2.15)

Voor de administratie van het bedrijf is het noodzakelijk dat je een kopie van het stagecontract inlevert bij het stagebedrijf.

04

De stageduur


Schoolvakanties worden niet gezien als vrije dagen.

Tijdens de eerste stageperiode moet je in totaal 800 uren stage lopen.
Hierbij wordt er uitgegaan van een 40-urige werkweek, zoals bij de meerderheid van de bedrijven gangbaar is. Dit betekent dat de schoolvakanties niet gezien worden als vrije dagen, maar als gewone werkdagen. Uiteraard ben je als stagiaire wel vrij op de algemeen erkende feestdagen.
Het opnemen van vrije dagen kan alleen in goed overleg met de praktijkbegeleider van het bedrijf.

Niet gewerkte uren kunnen niet worden meegerekend als stage-uren. Eventuele uren die je besteedt aan examens of overleg op school in de stageperiode tellen wel mee voor je stage-uren. Indien je voor de einddatum, zoals is opgenomen in het contract, het aantal uren al bereikt hebt, mag de stageperiode ook eerder afgerond worden. Overleg dit met je begeleiders.

05

Reiskosten / stagevergoeding


Een vergoeding is niet vanzelfsprekend.

Het is gebruikelijk en ook redelijk, dat het stagebedrijf de onkosten voor eventuele dienstreizen en de reëel gemaakte reiskosten voor woon-werkverkeer vergoedt.
Het is daarentegen niet vanzelfsprekend dat er een stagevergoeding wordt gegeven voor de stagewerkzaamheden. Maar in overleg met het bedrijf kan er wel een bedrag worden afgesproken als stagevergoeding. Als je dit belangrijk vindt, is het handig dat je het aangeeft bij de sollicitatieprocedure.

06

Ziekte en afwezigheid


Deze dagen moeten ingehaald worden.

Omdat je in principe werkzaam bent bij het stagebedrijf, dien je bij eventuele ziekte allereerst de bedrijfsregels hierover op te volgen.
Ga goed na wat deze regels zijn en houd je ook hieraan! Daarnaast ben je ook verplicht dit te melden bij de schooladministratie (tel. 075-6819000) en moet je ook je school-stagebegeleider hierover e-mailen.
Ziektedagen tellen niet mee als stage-uren en moeten dan normaal gesproken ook worden ingehaald.

07

De stagebegeleiding


Maak gebruik van je begeleiders bij vragen!

Om ervoor te zorgen dat je bepaalde skills kan leren en de nodige werkervaring kan opdoen, maar dat dit ook op een productieve manier gebeurt, krijg je begeleiders toegewezen.
Deze begeleiders zijn dus ook jouw vraagbaak. Maak hier gebruik van als je vragen hebt! Vanuit het stagebedrijf krijg je een praktijkbegeleider toegewezen voor zowel vakinhoudelijke als procesmatige begeleiding bij het stagebedrijf. We raden aan dat je regelmatig de voortgang van de stage bespreekt met je praktijkbegeleider. Vanuit de opleiding krijg je een docent toegewezen die jou kan bijstaan, adviseren en begeleiden op alle andere gebieden. Hij/zij is je eerste contactpersoon op school en tevens jouw coach voor als er persoonlijke of andere onderwerpen besproken moeten worden met betrekking tot je stage. De school-stagebegeleider zal naar gelang nodig is een bezoek brengen aan het stagebedrijf of een online bezoek inplannen. Tijdens deze bezoeken wordt er o.a. gekeken naar de planning en voortgang van de stage. Bij tussentijdse vragen of problemen kan de stagiaire of het stagebedrijf altijd een afspraak maken met de school-stagebegeleider voor een tussentijds (online)bezoek. Communicatie vanuit de school naar de stagiaire verloopt via het e-mailaccount van de stagiaire die is verstrekt door het Regio College. Het is daarom ook noodzakelijk dat je regelmatig je e-mail van school leest.

08

Problemen bij de stage


Bespreek problemen bij je stage tijdig!

Het succesvol afronden van de stageperiode is voor een groot deel afhankelijk van jouw houding en motivatie.
Helaas komt het ook weleens voor dat het buiten jouw schuld om allemaal niet zo vlot verloopt. Neem in deze gevallen contact op met je praktijkbegeleider, en bespreek de situatie. Kom je er niet uit, dan neem je contact op met de school-stagebegeleider om de eventuele alternatieven te bespreken.

09

Het panelgesprek


Je stage wordt afgerond met een panelgesprek.

Aan het einde van je stage wordt er een (online)gesprek met jou en je praktijkbegeleider ingepland door je school-stagebegeleider, wat het panelgesprek wordt genoemd.
Dit panelgesprek kan pas plaatsvinden nadat je ingeleverde verslag is goedgekeurd. Het doel is om tijdens dit gesprek te kunnen beoordelen of je de examenopdrachten hebt kunnen afronden. Het gaat er dus met name om dat je de werkprocessen zoals je hebt opgenomen in het definitieve stageverslag ook daadwerkelijk (goed) hebt uitgevoerd. In dat geval heb je dan ook de betreffende kerntaken afgerond. Tijdens deze bijeenkomst presenteer je in maximaal 15 minuten je werkzaamheden met betrekking tot de werkprocessen van de kerntaken. Daarna zal er door de begeleiders beoordeeld worden of je de betreffende kerntaak met een voldoende hebt afgerond.


foto

Heb je nog wat vragen?
Dan is de pagina voor de veelgestelde vragen een bezoekje waard!


Veelgestelde vragen