Software Developer Niveau 4

Eerste stageperiode

Waarom een stage belangrijk is

De stage moet ervoor zorgen dat je een indruk krijgt van hoe het is om te werken in de wereld van ICT en wat er zoal van jou als beginnende ICT’er verwacht wordt, zowel op het gebied van vakkennis, alsook voor wat betreft andere belangrijke factoren, zoals je werkhouding, werken in teamverband en hoe het zit met jouw verwachtingen. Je begeleiders kunnen je hierin begeleiden en ondersteunen. Zie ook Stage-informatie voor algemene informatie die betrekking heeft op alle studierichtingen.

De doelen van deze stage zijn:

  • Het opdoen van (werk)ervaring in een professionele ICT-organisatie.
  • Het uitbreiden en verdiepen van je praktijkkennis en vaardigheden in de ICT.
  • Het vergroten van het inzicht in je eigen sterke- en verbeterpunten en het formuleren van je eigen leervragen.

De stageperiode is daarom pas succesvol als je de nodige skills hebt geleerd, werkervaring hebt opgedaan en alle bijbehorende examenonderdelen met een voldoende hebt afgerond.
Hieronder volgt een planning van de stageactiviteiten, waarin ook de opdrachten zijn opgenomen. Daarna worden de verschillende onderwerpen zoals de opdrachten en andere werkzaamheden die belangrijk zijn voor de stageperiode toegelicht.

01

Stagewerkzaamheden


Combineer je werkzaamheden voor school en het bedrijf goed.

Tijdens deze stage moet kerntaak B1-K2 afgerond worden.
Deze kerntaak is weer onderverdeeld in drie werkprocessen, zoals in de tabel hieronder is aangegeven. Voor een complete beschrijving van de kerntaken en werkprocessen, zie het Kwalificatiedossier Software Developer.

Kerntaak B1-K2 Werkt in Ontwikkelteam
Werkproces De examinering van deze kerntaak vindt plaats in de eerste stageperiode
B1-K2-W1 Voert overleg
B1-K2-W2 Presenteert het opgeleverde werk
B1-K2-W3 Reflecteert op het werk
Concreet betekent dit dat de werkzaamheden die je tijdens de stageperiode gaat doen overeen moeten komen met de bovengenoemde werkprocessen om dit examen af te kunnen ronden. En omdat het gebruikelijk en niet vreemd is dat je tijdens je stageperiode ook stagewerkzaamheden doet die niet gerelateerd zijn aan de genoemde werkprocessen, is het noodzakelijk om een globale planning te maken om af te stemmen welke taken eventueel in aanmerking kunnen komen voor het afronden van het examen.

Bespreek in de eerste drie weken je werkzaamheden met je begeleiders om ervoor te zorgen dat je naast de andere ICT-werkzaamheden ook opdrachten uitvoert die behoren bij de gevraagde werkprocessen, zodat je het examen kan afronden.
Let erop dat je hier goede afspraken over maakt! Lukt het na overleg toch niet om de bijpassende opdrachten te doen om de gevraagde werkprocessen af te kunnen ronden, neem dan even contact op met je school-stagebegeleider. Er bestaat altijd nog de mogelijkheid om dit op school in te halen.
Helaas gaat dit meestal gepaard met studievertraging.

02

Het stageverslag


Werk regelmatig aan je stageverslag en je opdrachten. Wacht niet tot de laatste weken van je stage!

Tijdens je stage maak je een stageverslag.
Doel van het stageverslag is dat je een duidelijk beeld geeft van de organisatie waar je stage hebt gelopen, je eigen werkzaamheden en wat je hebt geleerd. Het is belangrijk dat je in het verslag goed aangeeft hoe jij de verschillende werkprocessen van de kerntaak B1-K2 hebt afgerond.

Je stageverslag kan met verschillende middelen gemaakt worden. Naast een papieren deel kan je ook gebruik maken van films en foto’s of je verslag als een website presenteren. Wees creatief. Maak een goed verzorgd verslag. Gebruik de tekstverwerker zoals die bedoeld is. Schrijf in goed Nederlands. Als je citeert uit andere bronnen vermeld die dan. Het heeft geen zin om grote lappen tekst van internet te kopiëren en toe te voegen aan je verslag. Beperk je in dat soort gevallen tot de hoofdzaken of neem een link op. Je verslag wordt gecontroleerd op plagiaat.

03

Inleveren stageverslag


Let i.v.m. deadlines goed op je planning van de stagewerkzaamheden!

Nadat je je verslag afgerond hebt, moet dit nog gecontroleerd en goedgekeurd worden.
Je praktijkbegeleider controleert in eerste instantie je verslag o.a. op privacy of bedrijfsgevoelige gegevens. Neem de aanwijzingen en/of feedback zorgvuldig mee bij het samenstellen van je uiteindelijke verslag. Je school-stagebegeleider geeft je feedback om je verslag te verbeteren zodat ook de gevraagde kerntaken gehaald kunnen worden. Nadat je verslag is goedgekeurd door de begeleiders, lever je deze in. Het is belangrijk dat je het verslag tijdig inlevert, zodat de school-stagebegeleider nog kan bijsturen als er wijzigingen gedaan moeten worden. Na de deadline is het niet meer mogelijk om wijzigingen in het verslag aan te brengen. Heb je na de deadline nog geen verslag ingeleverd dan heb je bij voorbaat al een onvoldoende en moet je deze stage herkansen.

04

De urenverantwoording


Het is aan te bevelen dat je de lijst met jouw gelopen uren in de loop van de stageperiode regelmatig bijwerkt.

De urenverantwoording is belangrijk voor jou, als bewijs dat je de aangegeven uren zoals zijn opgenomen in het stagecontract daadwerkelijk hebt gelopen.
Voor de administratieve afhandeling is dit een belangrijk bewijsstuk. Zorg er dus voor dat je aan het einde van de stageperiode een getekend bewijs hebt van de gelopen stage-uren en dat je deze opneemt in de bijlagen. Maak hierbij gebruik van het bestand 'Urenverantwoording'.

05

Het stage beoordelingsformulier


Zorg voor een ingevuld en ondertekend beoordelingsformulier.

Er moet een beoordelingsformulier ingevuld worden door je praktijkbegeleider.
Het beoordelingsformulier is belangrijk voor de administratieve afhandeling. Zorg er dus ook voor dat je een ingevuld en ondertekend beoordelingsformulier in de bijlagen van je stageverslag opneemt. Gebruik hiervoor het bestemde formulier.

06

Jouw mening is ook van belang


Laat ons weten hoe je je stage ervaren hebt.

In het stageverslag zijn enkele opdrachten opgenomen waarbij jij je mening en bevindingen moet verwerken.
Daarnaast moet in het verslag ook jouw evaluatie van deze stageperiode opgenomen worden als bijlage, waarin je jouw bevindingen over je stageperiode bij dit betreffende bedrijf kritisch bekijkt en evalueert. Tenslotte wordt van je gevraagd om een EvaluatieFormulier in te vullen, dat betrekking heeft op jouw mening over de stage in het algemeen.

foto

Heb je nog wat vragen?
Dan is de pagina voor de veelgestelde vragen een bezoekje waard!


Veelgestelde vragen